Bill Bernbach imzalı Avis ilanı ile Marka imzalı Atlas jet ilanı arasındaki aşırı benzerlik reklamcılar arasında büyük tartışma yaratırken; bu durum reklam sektörünün geleceği için yaratıcılık açısından endişe yarattı.
Bir yandan reklam eserlerinin ‘ fikir ve sanat eserleri kanunu ’(FSEK) kapsamında değerlendirilmesi gündeme gelirken, diğer yandan hayata geçirilen eserlerin ‘ fikri haklar kanunu(FHK) ’na göre değerlendirilmesi gerektiği ve zaten koruma altında olduğundan tescile gerek olmadığından bahsedildi. Esere imzasını atan kişinin vefatından sonra eserin hakları çocuklarına veya en yakın akrabasına geçiyor ve ölümünün üzerinden 70 yıl geçene kadar anonim sayılamıyor.
Bu durumda hayattaysa sloganın yaratıcısı; değilse varisleri tazminat davası açabiliyorlar. En azından düzenlenmiş olan bu kanunlar sayesinde reklamcı adayları yaratıcılığa daha iyi teşvik edilebilir. Çalıntı ya da esinlenilmiş reklamlar, her ne kadar ticari bakımdan başarılı sayılsa da; reklamcılık sektörüne kattığı değer açısından etik bulunmuyor ve yeni fikirlerin önünü kestiği için yaratıcılığa darbe vuruyor.
BILL BERNBACH
'Dikkat çekecek bir fikrim var: Gelin doğruyu söyleyelim.'
Yaratıcıların ve yaratıcı fikirlerin her zaman savunucusu olan Bernbach farklı bir bakış açısıyla reklamcılığı adeta bir sanat ve meslek dalına çevirmiştir. Eşsiz yeteneğiyle reklamcılığı algılama biçimini radikal kararlarıyla değiştirerek araştırmalara ve formüllere bağlı kalmadan ses getiren çok sayıda reklama imza atmıştır.
William Bill Bernbach yaratıcılık üzerine şöyle der:
‘ Mantık ve aşırı analiz bir fikri hareketsiz ve steril hale getirir.
Yaratıcı fikir aşk gibidir, ne kadar çok analiz ederseniz, o kadar hızlı yok olur.’
Bugün için reklamcılık tarihinin en özgün işlerinden biri olarak kabul edilen Avis reklamlarında Bernbach; reklamcılıkta o güne kadar yerleşmiş kurallara karşı gelerek hizmet verdiği markanın ihtiyaçlarına uygun olarak hareket edince, bu samimi ve kendinden emin logosuz Avis reklamı ortaya çıkmıştı. Bernbach yaratıcılık devriminin öncüsü kabul ediliyor ve bir uğraşı, bir meslek haline getiren kahraman olarak hatırlanıyor.