Mayıs 03, 2007

Türkiye'nin En Değerli Markaları

Brandfinance ve Capital dergisi işbirliği ile gerçekleştirilen “Türkiye’nin En Değerli Markaları” araştırması sonuçlandı. Türkiye’nin en değerli markası 2,28 milyar YTL’lik marka değeri ile Ford Otomotiv oldu. Sıralamada, Turkcell 1,95 milyar YTL’lik marka değeri ile ikinci, Petrol Ofisi de 1,9 milyar YTL’lik marka değeri ile üçüncü oldu.

Araştırmada, 2002-2006 yılları arasındaki 5 yıllık dönemi kapsayan Net Satış Hasılatı rakamları ve Net Faaliyet Kârlarına göre 211 kuruluş değerlendirildi. Araştırma genelinde, Gıda 21, Tekstil 17, Ev Eşyaları 15, Perakende 14 ve Bankacılık 12 marka ile en fazla sayıda değerli markaya sahip sektörler oldular.

Bu araştırmayı yaparak, marka gibi bir değerin mükemmel finansal sonuçlar elde edecek şekilde yönetilmesine, kuruluşlarda pazarlama ile finansman birimleri arasında bu amaca yönelik işbirliğinin oluşmasına ve Türk markalarına sağlıklı ve izlenebilir bir yapı kazandırılmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını belirten BRANDFINANCE Türkiye Temsilcisi BRANDASSIST’in Genel Müdürü Muhterem İlgüner sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çıkan sonuçları incelerken, bu çalışmanın bir marka değerlendirme çalışması olduğunu unutmamak gerekiyor. Markalar, kazandırdıkları sürece değerlidirler. Yaygın olarak bilinmeleri ve hatta çok talep edilmeleri kazandırdıkları anlamına gelmeyebilir. Zaten marka değerlendirme çalışmalarının amacı marka yönetiminin başarısını izleme ve pazarlama stratejilerini gözden geçirme fırsatını vermesidir. Dünyada sık yapılan bu tür bir çalışmanın ülkemizde de yeni ve yararlı tartışmalar başlatacağına eminim.”

Araştırma, firmalara kapsamlı ve güvenilir bir değerlendirme ile, markalarının performansını öğrenmeleri açısından önemli bir fırsat sunuyor. Çalışmada, Türkiye’deki faaliyetleri nedeniyle bazı global markalar da değerlendirme kapsamına alındı. Holding şirketleri ise, ayrıca güçlü ana marka ile çalışmaya dahil oldukları için ve mükerrer değerlendirmeye yol açmamak açısından çalışmaya dahil edilmedi.

Kaynak: Marketing Türkiye
 
Clicky Web Analytics