Mayıs 11, 2007

Para mı huzur mu?

Bilim adamlarının ”insanların mutlu olmasını ne sağlıyor?” araştırması...

İyilik yapmanın bambaşka bir faydası ortaya çıktı. İyilik yapmak kendinizin de iyi hissetmenizi sağlayacak, yeni yapılan bir araştırma öyle diyor..

Kentucky Louisville üniversitesinde psikolog bilim adamı Michael Steger, insanların hayatlarına nasıl yön verdiğiyle ilgili birçok araştırma yaptı. Örneğin, Pat Tillman adlı ünlü bir hokey oyuncusu, bütün şan şöhret ve parayı bırakıp orduya katıldı sonra da Afganistan'da öldürüldü. Buna karşın Paris Hilton adlı diğer bir ünlü, toplum karşısında her türlü sığ hareketlerini sergilemekten asla vazgeçmiyor.

Psikolog Steger, şu soruya cevap aradı , “zevk sefa peşinde koşmak mı yoksa iyilik yapmaya çalışmak mı insanların mutlu olmasını sağlıyor?”

Yapılan araştırmada, çelişkili sonuçlar ortaya çıktı ilk başta çünkü acaba mutlu insanlar mı iyilik yapmayı tercih ediyordu, yoksa iyilik yapan insanlar mı mutluydu? Sorular değiştirildi ve araştırma sonuçları ilginçti.

Araştırma sonucunda, zevk ve sefa peşinde hayatlarını sürdüren insanların bundan mutlu olmadığı ve pişmanlık duydukları, fakat kendisini iyilik yapmaya adamış insanların mutlu olduğu ve hayattan zevk aldığı ortaya çıktı. Yani iyilik yapan insanlar sadece karşılarındakileri değil kendilerini de mutlu ediyordu.

Ne dersiniz, bu araştırmayı okuyan hayatı sadece gez-toz-eğlen olarak algılayan insanlar iyilik yapmaya başlarlar mı sizce?

Kaynak: Türkiye Post
 
Clicky Web Analytics