Mayıs 07, 2007

Barkod



Elektronik etiket olarak da adlandırabileceğimiz barkodun ambalajlamada kullanılmasıyla önceden yaşanan birçok problem ortadan kalkmıştır. Yapılan araştırmalara göre klavyeyle ürün hakkında fiyat veri girişi sırasında 1/300 hata oranı saptanmışken, barkod kullanımıyla bu hata oranı 1/3.000.000’a kadar düşmektedir. Barkodun marketlerde ve büyük alışveriş merkezlerinde kullanılmasıyla müşterilerin kasada ödeme yapmak için bekleme süreleri düşmüş, satıcılar ve üreticiler için de tüketici alışkanlıkları ve tercihleri hakkında doğru ve hızlı bilgi toplama kolaylığı sağlanmıştır. Sağladığı tüm bu kolaylıkların yanı sıra, barkod tedarik zincirinin de vazgeçilemez bir parçası olmuştur.



Barkod Sisteminin Avantajları

Üreticiye faydaları
Çizgi kod sisteminin en büyük avantajı dünyanın her yerinde geçerli olan tek bir numara kullanmayı mümkün kılmasıdır. Üreticiler, uygulanan çizgi kod sistemi ile satış anında kasa kayıt edicisine otomatik olarak toplanan temel bilgiler sayesinde ,yeni bir ürünün satışındaki başarıyı ve satış artırma imkanlarını süratle izleyip değerlendirebilirler.

Tüketiciye faydaları
Çizgi kod sistemi satış anında kişileri hata yapma riskini azaltır.İşlemler kısa sürede ve kesin doğrulukla yapılır.Ürünlerin üzerindeki çizgi kod işaretleri o mal hakkında her türlü bilgiyi kapsadığı için ortaya çıkabilecek hatalara karşı bir bakıma güvence niteliğindedir.

Toptancıya faydaları
Çizgi kod sistemi ambarlara gelen malları bilgisayarlara daha çabuk ve hatasız işlenmesinde, sevkıyat işlerinde, sipariş kayıtlarında depolamada toptancılara büyük kolaylıklar sağlar. Ayrıca perakendecilere yönelik hizmet ve bilgi akışında sürat sağlanarak dağıtımcıların idare bilgilerinin geliştirilmesine de katkıda bulunur.

Perakendeciye faydaları
Sistem,mağazalarda günlük işleri hızlı ve hatasız olarak yürütülmesini sağlar. Hesapların işlenmesi, kasanın kapatılması ve daha önce el ile yapılan pek çok işlemin otomatik olarak süratle yapılmasına imkan sağlar. Personelin verimliliğini artması ve zamandan tasarruf açısından da büyük yaralar sağlayan barkod sistemi, malları raflardaki dağılımını kolayca takip ederek eksikliklerin zamanında sipariş verilmesine yardımcı olur. Fiyat ayarlamalarında ve kasiyerlerin fiyat ezberlemelerinde sağladıkları yanında yanlış işlem yapmak gibi büyük sıkıntılar veren durumların ortadan kaldırmaktadır.
 
Clicky Web Analytics