Nisan 17, 2008

Fransızlardan İngilizce parça

İngilizcenin yaygınlaşmasına karşı mücadelesiyle tanınan Fransa, bu sene Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez İngilizce bir şarkıyla katılıyor.

Elektronik müzik sanatçısı Sebastien Tellier, 24 Mayıs'ta Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yapılacak Eurovision'da Fransa'yı "Divine" isimli İngilizce bir şarkıyla temsil edecek. 1956'dan bu yana düzenlenen Eurovision yarışmasında Fransa'nın ilk kez sözleri İngilizce yazılmış bir şarkıyla katılması ülkede tartışmalara yol açtı. Şarkının İngilizce olmasına tepki gösteren siyasetçiler, Fransa'nın direnmeye çalıştığı Anglo-Sakson kültürü karşısında yenilginin kabul edilmesi anlamına geldiğini savunuyor. İktidardaki Halk Hareketi Birliği Partisi'nin bazı üyeleri konunun meclisite tartışılması için yazılı önerge verdi. Milletvekilleri, şarkının sözlerinin yarışmaya katılmadan önce Fransızcaya çevrilmesini istiyor. Eleştirileri cevaplayan Fransız Kültür Bakanı Christine Albanel ise Sebastien Tellier'in arkasında durulması gerektiğini belirtirken; şarkının Fransızca olmamasının kendisini de hayal kırıklığına uğrattığını sözlerine ekledi. Şarkıcı Tellier ise, "Bunların hepsi bayatlamış tartışmalar. 2008'deyiz. Eurovision yarışmasında söylenecek 3 dakikalık bir şarkıyla, Fransız kültürünün mağlup olacağını düşünmek çağ dışı bir yaklaşım." ifadelerini kullandı.

Fransız kültürü ile Anglo-Sakson kültürü arasındaki tarihî rekabet nedeniyle, Fransızlar İngiliz dili ve kültürünün kendi ülkelerinde yaygınlaşmasına tepkililer. Aralık 2007'de ünlü Amerikan Time dergisinin "Fransız kültürü öldü" başlığıyla verdiği kapak haberi Fransa'da büyük tepkiye yol açmıştı.

Kaynak: Zaman
 
Clicky Web Analytics