Temmuz 03, 2007

Converse

1908–1941: Erken dönem ve Chuck Taylor

Converse All Star Chuck Taylor modelinin klasik siyah-beyaz renkte olan ayakkabıları30'lu yaşlarının sonunda, 1908 yılında, daha önceden de ayak giyimi şirketleri kurmuş olan Marquis M. Converse, Malden, Massachusetts'ta Converse Kauçuk Ayakkabı Şirketi'ni ("Boston Kauçuk Ayakkabı Şirketi" olarak da bilinir) açtı. Şirket bir kauçuk ayakkabı üreticisi olarak çalışmış, kadınlar, erkekler ve çocuklar için dondurulmuş kauçuktan ayakkabılar üretmiştir. 1910'da, Converse günde 4,000 ayakkabı üretiyordu. Bu durum, 1915 yılında tenis için atletik ayakkabılar üretmeye başlanıncaya kadar devam etmiştir. Şirketin dönüm noktası, 1917'de Converse All-Star basketbol ayakkabıları üretilince gerçekleşti. Bu atılım, sporun 25 yıllık olduğu göz önünde alındığında büyük bir yenilik olarak sayılabilir. Sonra, 1921 yılında, Chuck Taylor adlı bir basketbol oyuncusu Converse'e ayaklarının çok ağrıdığı gerekçesiyle şikayette bulundu. Converse de ona bir iş verdi. Bir satıcı ve büyükelçi olarak çalıştı ve ayakkabılaı Birleşik Devletler'in dört bir yanında tanıttı. 1923 yılında da, All Star damgasına Taylor'ın da imzası eklendi. 1969 yılındaki ölümünden önce yorulmak nedir bilmeden işine devam etti. Converse aynı zamanda tamamı Afro Amerikan oyunculardan oluşan ilk basketbol takımı New York Renaissance'a (the "Rens") da ayakkabı üretmiştir.



1941–Günümüz: Savaş, İflas, Yeni Yönetim

Converse All Star - Chuck Taylor modeli1941 yılında ABD 2. Dünya Savaşı'na girince, Converse çizme, bot, ceket, kauçuk ayakkabı ve pilotlarla süvari bölüğündekiler için özel giysiler üretimine hız verdi. 1950'li ve 60'lı yıllardan 1970'lere dek, Nike, Adidas, Reebok gibi yeni çeşit ve modelleri satışa sunan güçlü rakipler karşısında diğer pek çok firma gibi Converse de pazar payının büyük bir kısmını kaybetti. NBA oyuncularının uzun yıllar boyunca severek giyecekleri basketbol ayakkabılarını üretmeye başlamasıyla, Converse'in toparlanması da gecikmedi. Şirket o yıl sonradan el değiştirince, ABD'deki son fabrika da kapandı. Sonrasında, ABD'de Amerikan marketleri için ayakkabı üretimi fazla uzun sürmedi ama Çin, Endonezya, Vietnam'ın da dahil olduğu pek çok Asya ülkesi, ABD'de kaybedilen pazar payının geri kazanılmasını sağladı.

9 Temmuz 2003 tarihinde, şirket, Nike'ın rekabete dayanamayıp gerçekleştirdiği 305 milyon dolarlık bir alım teklifini kabul etmiştir.


Converse giyen ünlüler

NBA'de, Converse sıklıkla Dwyane Wade, Jason Williams, Chris Quinn, Udonis Haslem, Maurice Evans, Orien Greene, Andre Miller, Kyle Korver, Jameer Nelson, Mike Sweetney, Kirk Hinrich, Steve Nash, Amare Stoudemire, Sam Cassell, ve Vladimir Radmanovic tarafından desteklenmiş ve giyilmiştir.

1980'lerin başında, Converse Chuck Taylor modelleri için bir kampanya düzenledi. Reklamlarda "They're everywhere (Onlar her yerde!)" diyen Larry Bird, Julius Erving, ve Magic Johnson da kampanya da yer aldılar.

Michael Jordan, Kuzey Karolina Üniversitesi'nin basketbol takımındayken de, Birleşik Devletler'in 1984 yılındaki Olimpiyatlarda temsilcisiyken de Converse giymiştir

Kaynak: Vikipedi
 
Clicky Web Analytics