Şubat 18, 2009

Martin Lindstrom Türkiye'de

“Brand futurist” olarak bilinen Martin Lindstrom, Alametifarika'nın katkılarıyla Buyology Sempozyumu için İstanbul'a geliyor.

Avustralya doğumlu Lindstrom, 12 yaşında kendi reklam firmasını kuran bir pazarlama gurusu. Kurduğu BBDO Interactive sayesinde 27 yaşında Asya’nın en büyük web ajansının CEO’su olan guru, daha sonra aynı başarıyı BBDO Interactive Avrupa’yı kurarak tekrarladı. Adage’de her hafta düzenlediği video raporları, yazılarıyla 30 ülkede 4 milyondan fazla kişiye ulaşıyor. Yılın 300 gününü yollarda geçiren Lindstrom, aynı zamanda pek çok şirketin de yönetim kurulu üyesi. Müşterileri arasında Disney, Mars, Pepsi, American Express, Mercedes-Benz, Reuters, McDonald’s, Kellogg’s, Yellow Pages ve Microsoft yer alıyor.

Son kitabı “Buyology”de, tüketicilerin satın alma motivasyonlarını üç yılda tamamlanan ve toplamda 7 milyon dolar harcanan neuromarketing araştırmasında inceliyor. Beş ülkede 2.000 tüketiciyle yapılan araştırmanın sonuçlarını içeren kitap kısa sürede dünyada bir fenomen oldu.

Link: BUYOLOGY RELIGION

Lindstrom’a göre tüketicinin gerçekten ne istediğini anlamak için, onları dinlemek, saha analizleri yapmak ya da milyarlar harcanarak yapılan modellemeler, analizler yeterli değil. Çünkü tüketici uzun zamandır söylediğini yapmıyor, inkâr ettiğini kucaklıyor. Bu yüzden Lindstrom ve araştırma ekibi kaynağa, yani beyne giderek satın alma kararlarının nasıl verildiğini ölçüyor, inceliyor.

Kitaba ismini veren “buy-ology” terimi, alışveriş yaparken vücudumuzun gerçekte neler hissettiğini ve neler istediğini anlama bilimi anlamına geliyor. Kısacası tüketiciler bilerek ya da bilmeyerek bize yalan söyleseler de, beyinleri hep doğruyu söylüyor.


Neuromarketing

Bu kavram nöroloji, beyindeki karar verme süreçlerinin MR’la görüntülenmesi, davranışsal psikoloji..vb üzerinden marka tercihlerinin analizi gibi epeyce tartışmalı konuları biraraya getirmeyi deneyen, disiplinlerarası bir yaklaşım.

Reklam dünyasının gerçekleriyle bilimin birleştiği Neuromarketing araştırmalarında SST ve fMRI kullanılıyor. Ürünlerin ve markaların imajlarına, tatlarına, kokularına, ritüellerine tüketicinin ne tepkiler verdiği, nasıl hissettiği tüketici söylevlerine göre değil beyinlerinde gerçekleşenlere göre analiz ediliyor.

Neuromarketing, bir bilimkurgu filminde beyni ele geçirilmiş insanları çağrıştırsa da aslında etik değerlerle çakışmıyor. Lindstrom, Neuromarketing’i bir çekice benzetiyor. Doğru kullanıldığında işe yarar bir alet; yanlış ellerdeyse bir cinayet aleti. Örneğin, Risky Business ve Top Gun filmlerinde Tom Cruise’un kullandığı Ray-Ban gözlükleri pek çok insanın bilinçaltında yer bularak markanın satışlarını % 50’den fazla artırdı.

Özetle reklamı, pazarlamayı, bilimi, felsefeyi, ekonomiyi, üretimi-tüketimi ciddiye alan herkesin ilgisini çekebilecek bir konferans.

Buyology Sempozyumu 6 Mart’ta, İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.
 
Clicky Web Analytics